Voor iedereen met eenvoor 50+'ers en gepensioneerden
‼️Vanwege het coronavirus raden wij alle onnodige contacten en verplaatsingen af‼️

Wat heeft ZilverKlus met eenzaamheid te maken vraag je je misschien af. Wel ZilverKlus, het klusplatform voor de 50-plusser en senior klusser, is meer dan alleen maar een klusplatform. Het platform werd ook opgericht om de sociale cohesie in de buurt of gemeente te vergroten. En dat is waar het verhaal van de eenzaamheid begint.

 

Een buurt die leeft kent minder eenzaamheid

Wanneer mensen in een buurt elkaar helpen of aan elkaar hulp vragen, zullen de mensen in deze buurt elkaar beter leren kennen, elkaar vaker ontmoeten, elkaar meer appreciëren… minder eenzaam zijn. Het is bewezen dat in een buurt die leeft en om elkaar geeft eenzaamheid veel minder voorkomt.

 

Het beeld van eenzaamheid is bikkelhard

Dit najaar trachtte Xavier Taveirne het taboe rond eenzaamheid bespreekbaar te maken. Met zijn vierdelige reeks “Eenzaam” op Canvas liet hij zien wat eenzaamheid juist is. Toch is eenzaamheid niets nieuw. Vorig jaar liep er op Canvas ook een reportage over eenzaamheid “The Age Of Loneliness”. Eén beeld blijft op mijn netvlies gebrand. Ik zie het nog steeds voor mij als ik er aan denk. Het had mijn moeder kunnen zijn, een oude vrouw, ruim de 80 gepasseerd. Ze wacht op de postbode. Niet om een praatje te doen, nee, wachtend op een nieuwe lading reclamefolders om eens door te bladeren en dan… te beginnen scheuren. In snippers, blad na blad, zittend aan de tafel of naar buiten starend vanuit haar sofa. De snippers gaan in een zak en één keer per week mee met de vuilkar naar de stortplaats. Voor mij het beeld hoe hard eenzaamheid kan zijn.

 

ZilverKlus gaat ook om sociaal samenzijn

Eenzaamheid en ZilverKlus, hoe werkt dat dan? Wel, op zich is ZilverKlus al gratis voor iedereen die een klusje plaatst maar ook voor alle 50-plusser klussers die zich aanmelden. Het gaat bij ZilverKlus dan ook niet enkel om het oplossen van dat klusje, al is dat wel belangrijk. Het gaat ook om het sociaal samenzijn en elkaar helpen. Iets dat we in de hedendaagse maatschappij misschien net iets te weinig doen.

 

Leer je buren kennen

Als je een klusje plaatst op ZilverKlus, raakt jouw klusje niet alleen snel opgelost, je leert ook iemand in de buurt kennen. Het is alleen door elkaar te ontmoeten, met elkaar te praten dat we onze buren leren kennen. Problemen die zich stellen, zijn zo vaak snel en eenvoudig op te lossen. Misschien haal jij, door het plaatsen van dat ene klusje, wel een senior uit de eenzaamheid.

 

Ken jij die eenzame buur?

Want ken jij die eenzame buur? Die gepensioneerde tuinier die elke zondag bij de bakker vriendelijk naar je knikt. Weduwnaar, levend in dat nieuwbouwappartement om de hoek. Gepassioneerd tuinier, maar zonder tuin. Terwijl jij met je druk gezin en grote tuin, vindt dat het onderhoud van je tuin je veel te veel kostbare tijd kost. Eén berichtje op ZilverKlus kan een wereld van verschil maken. Jij hebt meer tijd, je buur kan weer zijn passie beoefenen en raakt zonder iemand het echt beseft, weg uit de eenzaamheid.

 

Hoe klusjes kunnen leiden tot een mooie vriendschap

De kerktoren is niet meer het centrum van de wereld. De laatste generatie is weggetrokken naar een woonplaats dichter bij het werk. Vereenzaming is een gevolg van deze tendens. Twee keer per week 50km heen- en terugrijden om oma een bezoekje te brengen, is echt niet altijd mogelijk. Toch zijn we bezorgd om onze familie. Ook hier biedt ZilverKlus een mooie oplossing. Zoek via ZilverKlus een 50-plusser klusser die samen met oma naar de winkel gaat, iemand die oma een extra bezoekje brengt wanneer ze ziek is… Oma leert op deze manier andere senioren in de buurt kennen. Of hoe een simpel klusje misschien wel kan leiden tot een mooie vriendschap.

Zet je klusje vandaag nog gratis online, of meld jezelf aan als 50-plusser klusser. Je helpt de buurt niet alleen met klussen, je werkt ook mee in de strijd tegen eenzaamheid.